Δυο φυσικά φαινόμενα που διδαχτήκαμε σήμερα , ξαδερφάκια θα τα λέγαμε, είναι η εξάτμιση και ο βρασμός.
Αυτά τα ξαδερφάκια λοιπόν, παρά τα κοινά τους στοιχεία, δηλαδή το ότι και με τα δύο αλλάζει η φυσική κατάσταση των υγρών και μετατρέπονται σε αέρια, έχουν και σημαντικές διαφορές, όπως:
α) Κατά την εξάτμιση μετατρέπονται σε αέριο τα επιφανειακά μόρια του υγρού, ενώ κατά τον βρασμό μετατρέπονται σε αέριο μόρια από όλο τον όγκο του.
β) Κατά τον βρασμό έχουμε σίγουρα εξάτμιση, κατά την εξάτμιση όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε και σίγουρα βρασμό.
Κάναμε και το πείραμά μας , πιο πολύ για να αποδείξουμε ότι όση ώρα και να βράζουμε το νερό , δεν θα ανεβαίνει η θερμοκρασία του πάνω από τους 100-102 περίπου βαθμούς.
Αυτό ίσως ήταν και το πιο εντυπωσιακό, καθώς το αφήναμε και έβραζε περίπου 10 λεπτά και το θερμόμετρο παρέμενε σταθερό στους 102C.
Επίσης παρατηρήσαμε μετά το πείραμα, ότι δεν είχε μείνει ούτε το μισό νερό από αυτό που είχαμε βάλει στην αρχή!
Τέλος μελετήσαμε και το εντυπωσιακό γεγονός πως κάποια υγρά βράζουν σε απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες, όπως ας πούμε το υγρό ήλιο που βράζει στους -269C και το το υγρό οξυγόνο που έχει σημείο βρασμού στους -183C.
Είδαμε και ένα μικρό βιντεάκι που δείχνει μια ομίχλη που έχει δημιουργηθεί από υγρό οξυγόνο που βράζει , καθώς έχει διαφύγει την ώρα που γέμιζαν μια δεξαμενή .
Από σήμερα θα μας έρχονται πολλά πράγματα στο μυαλό όταν θα βλέπουμε τις μαμάδες μας να βράζουν νερό για μακαρόνια...
Αυτά τα ξαδερφάκια λοιπόν, παρά τα κοινά τους στοιχεία, δηλαδή το ότι και με τα δύο αλλάζει η φυσική κατάσταση των υγρών και μετατρέπονται σε αέρια, έχουν και σημαντικές διαφορές, όπως:
α) Κατά την εξάτμιση μετατρέπονται σε αέριο τα επιφανειακά μόρια του υγρού, ενώ κατά τον βρασμό μετατρέπονται σε αέριο μόρια από όλο τον όγκο του.
β) Κατά τον βρασμό έχουμε σίγουρα εξάτμιση, κατά την εξάτμιση όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε και σίγουρα βρασμό.
Κάναμε και το πείραμά μας , πιο πολύ για να αποδείξουμε ότι όση ώρα και να βράζουμε το νερό , δεν θα ανεβαίνει η θερμοκρασία του πάνω από τους 100-102 περίπου βαθμούς.
Αυτό ίσως ήταν και το πιο εντυπωσιακό, καθώς το αφήναμε και έβραζε περίπου 10 λεπτά και το θερμόμετρο παρέμενε σταθερό στους 102C.
Επίσης παρατηρήσαμε μετά το πείραμα, ότι δεν είχε μείνει ούτε το μισό νερό από αυτό που είχαμε βάλει στην αρχή!
Τέλος μελετήσαμε και το εντυπωσιακό γεγονός πως κάποια υγρά βράζουν σε απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες, όπως ας πούμε το υγρό ήλιο που βράζει στους -269C και το το υγρό οξυγόνο που έχει σημείο βρασμού στους -183C.
Είδαμε και ένα μικρό βιντεάκι που δείχνει μια ομίχλη που έχει δημιουργηθεί από υγρό οξυγόνο που βράζει , καθώς έχει διαφύγει την ώρα που γέμιζαν μια δεξαμενή .
Από σήμερα θα μας έρχονται πολλά πράγματα στο μυαλό όταν θα βλέπουμε τις μαμάδες μας να βράζουν νερό για μακαρόνια...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου